12 Ocak 2008 Cumartesi

Doğuda suç toplu işlenir!

Orient Express adlı tren düzenli aralıklarla gelir İstanbul’a. O isim ile bir de polisiye roman taşınır her seferinde. O polisiye romanda cinayet vardır, bir de suç arayanlar. Sonuçta gerçek suçlu bulunur ama adalete teslim edilmezler, çünkü Orient’te cinayetler toplu işlenir.

İlk etapta bende heyecan uyandırmaz bu sonuç, çünkü alışık olduğumu bir kez daha yüzüme vurmaktır. Etkilenmedim! Son günlerde kasabalarda tecavüz ve kız kaçırmalar üzerine haberlerin çoğalması ile aynı sonucu hayatta da karşılaştığımızı gördüm. Doğuda suç toplu işlenir, suç olayı bu şekilde ortadan kalkar!

Orient’te yaşam eskiden cemaatler içinde olurdu, cemaatin içinde davranış bozuklukları yine cemaat ileri tarafından sorgulanır ve cezalandırılırdı. Günümüzde gelenekler olarak adlandırılan eskiden normal olarak görülen cinayetler, toplu işlendiği ve toplu karar alındığı için suç değildi. Çağdaş dünya normları ise bu tip toplu cinayetleri suç olarak kabul eder ve göstermelikte olsa yargılar. Toplu cinayetin yargılandığı davalar bildiğimiz gibi ikinci dünya savaşı sonrası Nürnberg, Tokyo davalarıdır ve günümüz balkan savaşları sonrası öne çıkan Lahey merkezinde yer alan BM mahkemeleridir. Toplu cinayetler geleneklerden bağımsız olarak ilk defa ceza verilir olmuştur. Ülkemizde namus cinayetleri genelde toplu işlenen cinayetlerdir. Bu cinayete karışan aile bireyleridir. Fakat yasalarımız toplu işlenen cinayetlere karşı hoşgörülüdür ve ceza indirimine tabidir.

İslam ülkelerinde hala suçlar ve cezalar toplu verilmeye devam etmektedir. İran’da taşlanarak öldürülen insan sayısı önemli bir yer tutmaya devam etmektedir. Ülkemizde ise hayat kadınları pazarladığı iddia edilen kişilerin evlerinin yakılması ve mallarına el konulması olayları kasaba ve küçük şehirlerde zaman zaman görülmektedir. Yağmalamak bir toplu eylemdir ve bu eyleme karışanların birkaç kişisiz göstermelik olarak ceza alır.

Dünkü gazetelerde geçen (15 Eylül 2007) bir kıza tecavüz olayı ile ilgili durum, toplu eylem ve bütün kasabayı kapsayacak şekilde genişlediği için büyük olasılıkla Orient Express treninde cinayette olduğu gibi suçlu olmayacaktır! Ölen Orient’te hep suçludur, yaşayanlar ise tahrik edilendir ve doğal olarak masumdur!

Cinayetler ve suçlar toplu işlendiğinde vicdan sorunu olmaz, kimsede yaptığı işin suç olduğu bilincinde dahi değildir.

16 Eylül 2007

Hiç yorum yok: