12 Ocak 2008 Cumartesi

Kadınlar askere!

Son günlerde çok duyar olduk, kadınlar askere! Kadından sorumlu devlet bakanımız bile kadınların askere gitmesi konusunda beyanatı olmuş, demiş ki, ‘kadınlarımız bu sayede askerleri anlar. Askerliklerini de sosyal hizmet kurumlarında yapsınlar!’

Güzel bir öneri olarak önümüzde durmakta, yeni anayasa içinde buna benzer değişikliklerde gündeme gelecek gibi, neden şimdi böyle bir öneri? Kadınlarımız cahil bırakan bir toplumda yeni bir seferberlik mi? Kardelen kızlardan sonra, asker genç kızlarımız! 20 yaş civarına gelen genç kızlarımızın kaçı bekar olarak duruyor? Bu konuda yapılmış bir çalışma var mı?

Kadınlar askere derken, asker ocağında verilen okuma yazma kursları sayesinde Türkçe bilmeyen bir tek bayan kalmayacağı da hesaplanıyor, çünkü Türkçe bilmeyen erkekler askere gittikten sonra Türkçe bilerek memleketlerine dönmekteler. O bölgenin tercümanı olarak iş yapmaktalar! Okuma yazma seferberliği, demektir ki, yeteri kadar başarı göstermedi, bir şekilde ulaşılmayan kadınlarımıza / kızlarımıza da ulaşılmak istenmektedir.

Kadınlar askere derken, onları silah altında görmek düşüncesi yoktur. Sosyal hizmet kurumlarında sivil askeri görevini yerine getirmesi beklenmektedir. Son yıllarda sosyal hizmet kurumlarından faydalanan çocuk ve yaşlı sayısı artmaktadır, onlara hizmet götürecek insan sayısı ise yeterli değildir, var olanların eğitimleri de genellikle düşüktür.

Askerlik nedeniyle ülke içinde evlilikler yaşı ileriye taşınabilinir diye bir beklenti var ama bugünlerde gazetelere baktığımızda bile çocuklara gelinlik giydirilmiş fotoğraflar ile karşılaşılabiliriz. Bırakalım genç kızları, çocuklar gelin oluyor bu ülkede!

Kadınlar askere önerisi bana göre ölü doğmuş bir öneri olarak durmaktadır, fakat öneri içinde duran sivil hizmetler bölümü vicdanen eline silah alamayacak erkek asker adayları için uygulanabilir. Örneğin, Süryani din görevlileri sırf askerlik yüzünden yurt dışına gitmekteler, çünkü Süryani din görevlileri ellerine silah almaları dini inançları gereği yasaktır. Süryaniler ülkemizde azınlık haklarından yararlanamayan bir Hıristiyan grubudur. Azınlık sözleşmesi içinde onların isimleri alınmaz. O yüzden yasalar karşısında Müslüman bir Türk vatandaşın ne görevi varsa onun da o görevi vardır.

Sivil hizmetlerde erkek askerlerin kullanılması ülkemiz için bir ihtiyaç olarak durmaktadır, çünkü hizmete muhtaç insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır, onlara hizmet götürmek devletin görevleri arasındadır. O görevi sivil hizmet olarak yerine getirebilecek birçok adayımızda mevcuttur. Kadınlara askere önerisi değiştirilerek erkek asker adaylarına bir tercih hakkı olarak sunulmalıdır.

15 Ekim 2007

Hiç yorum yok: