8 Ocak 2008 Salı

Bir hastane gözlemi…

Bir hastane gözlemi…

Annemin rahatsızlığı üzerine hastanelerdeki durumlar ile yakından tanışmış oldum. Yıllar yılı uzakta olunca bazı gerçeklerden uzak kalmışım. Annemin rahatsızlığı tesadüfî sonucu çıktı ve doktorlar ‘bu tesadüfî olaya çok güzel, senin için piyango’ demekteler. Hastalık çıkınca insan için piyango olur mu? Önceleri şaşırdım, daha sonra gerçekler ile karşılaşınca gerçekten bir piyango olduğunu bende düşünmeye başladım.

Annemin açık beyin ameliyatı olacağı kesinleşti, çünkü beyinde oluşan baloncuk (anevrizma)* 8 mm boyuna ulaşmış. Önce anjiyo olacak her durumda da, çünkü baloncuğun içi o zaman daha iyi görülebiliyorlar ve kesin tanı ancak o zaman konulabiliniyormuş. Bazı durumlarda bu anjiyo sırasında ameliyatta olunabiliniyormuş. Bu konuda bilim her gün yeni gelişmelere gebe, her an yeni teknik uygulamaya girebiliyor. Beyinde oluşan bu baloncuk her 100 kişinin 5 sinde varmış. Yani çok görülen bir rahatsızlıkmış. Bu rahatsızlık tesadüfî çıkarmış, kimse bilmezmiş, çünkü bunun için ayrı bir araştırma ve tedavi yapılmıyormuş. Ne zaman kanama olur ve doktor şüphelenir o zaman tedavisi yapılırmış. Sonuç olarak beyin kanamasına veya felce neden oluyor. Yüksek tansiyon vb nedenlerle bir damarda dönemeç olan yerlerde tabi kanın belli noktaya çarpması sonucu baloncuk oluşuyor, bu da bu tehlikeli durumu yaratıyor.

Türkiye’deki doktorlar hastaların her şey bildiğini sandığı için sanırım konuşma özürlü oluyorlar, onlardan aldığım bilgiler parça parça oldu ve sonuçta bugünkü bilgi birikimime ulaştı. Çok acil ameliyat olacak, hatta bir doktor ‘hapşırsa patlar bu, aman ha hemen yatırın’ filan dedi, doğal olarak panik olduk. Meğerse öyle bir durum yokmuş. Zaten uzun bir sürecin sonucu olduğunu mantık ile düşündüğünde kendinde buluyorsun. Fakat panik insanı doğru düşündürmüyor!

Her doktordan bir şey öğrendim.

Şimdi ameliyat olacak denince hemen olunmuyor, öncelikle hastaneden bir oda bulma zorunluluğu var, tamam deyince de oda bulunmuyor. Hepsi dolu! Hastanelerde yatak gerçekten yok mu, yoksa el altından para kazanmak için yaratılan arz mı, talep mi? bu konuda bir bilgiye henüz net olarak ulaşamadım. Fakat duyduklarım el altından para kazanmaya doğru itekliyor!

Torpilin olursa hemen yatak bulunuyor!

Günümüzde torpil ise paradır! ama doğru insanı bulmak gerek doğal olarak!

Yatak sorunu dışında devlet hastanelerinde bir de prof, doç. gibi unvanı olanların ameliyata girmesi için emekli sandığı ödenekleri dışında bir de "bıçak parası" adı altında 2,5 milyar TL isteniyor. Yani sigorta ödüyor, bir de hasta!

Döner sermaye, maaşı devlet tarafından verilen ve kamuya bakmakla yükümlü olan doktorlar, bu sayede bütçelerine yeni para katıyorlar. Devlet memurları maaşları belirlenirken bunlara dikkat ediliyor mu?

Biz hala hastanede yer bulamadık, bir yatağın boşalmasını bekliyoruz. Annem hangi hastanede, hangi doktorda ameliyat olacağına kendisi karar verecek, bize düşen göre önünde alternatifler açmak ve olanaklar içinde yolları göstermek. Elbette her türlü kararında yanında olacağız.

sevgiyle ve sağlıkla kalın..

----------------------------www.cemoezkan.dehttp://cemoezkan.sitemynet.com


*Damar duvarında belli bölgeler muhtemelen yapısal olarak; yani damarın gelişiminden, bireyin taşıdığı genetik faktörlerden dolayı zayıf olabiliyor. Ayrıca damar içindeki kan akımı her zaman dümdüz yolunda gitmiyor. Dallanıyor, budaklanıyor, çatallaşıyor... Bu belli zayıf noktalarda kanın damar duvarına her dakikada 80 kere vurduğunu düşünün. O kan damar duvarını adeta dövüyor ve duvar belli bir süre sonra bu basınca karşı koyamaz hale geliyor. Ve birden içini üfleyerek şişirdiğimiz balon gibi, duvarı incelerek şişiyor. Kısaca oluşumu böyle.

Baloncukların en önemli etkisi, patlamasının ardından genelde beyinin çevresinde zarlar arasına kanamasıdır. Birçok baloncuk kanama olduğu zaman anlaşılır. Bu kanama insanda hayatının en şiddetli baş ağrısını yapar. Öyle şiddetlidir ki, daha önce hiç karşılaşmadığınız bir ağrı biçimidir. Hemen ardından bulantı ve kusma başlar ve şuur kaybı oluşabilir. Kanama dışında baloncuklar oluştukları bölgeye göre bulgu gösterebilir. Örneğin, gözleri hareket ettiren sinir üzerine baskı oluşturuyorsa göz hareket bozukluğu ve göz kapağının kaldırılamaması nedeniyle baloncukları kanama yapmadan önce da saptayabiliyorlar.
28.09.2006
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: