7 Ocak 2008 Pazartesi

politik arenada ise sıcak havalar esmeye devam ediyor!


yeryüzü soğuklara teslim oldu, politik sahne ise ısınma dönemindeydi hala.
avrupa yeni yörüngesine otururken, bağdat'ta saddam’ı çarmıha gerecekler, saddam’ın şovu karşısında ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar.
yeryüzünü soğuklar teslim aldığını söylerken, sadece kendi yaşadığımız yerkürenin bu bölümünden bahsediyoruz, çünkü avusturalya ve yeni zellanda da aşırı sıcaklardan dolayı orman yangınları hızlı bir şekilde devam ediyordu.
kuzey kutbundan kopan buz kütlesi, üzerinde balık avlamaya çalışan rus balıkçılar ile fırtınalı denizde sürüklenmeye devam ediyordu!
siyasette, tıpkı buzun erimesi ve denize karışması gibi hızlı bir şekilde ilerlemekte.
alman başbakanı israil'de yeni stratejik anlaşmasının çizgisini konuşurken, komşu filistin topraklarındaki seçim sonucuna karşı sessizliğini koruyor.
önce amerikanın nasıl bir tepki vereceğini bekleyerek, ırak konusunda almanya’nın düşmüş olduğu o kara mizahi duruma düşmek istemiyor.
amerika’dan daha hızlı bir iran düşmanı olduğunu ilan eden fransa ise, soğuklar ile mücadele ediyor, tıpkı diğer avrupa ülkelerindeki gibi!
yeni değişen avrupa politikasını nasıl amerika sularına bırakacağını iç hesaplamasını yapıyor, çünkü bugüne kadar ırak işgalinden beri, iç kamuoyuna amerika karşıtlığı gibi bir politik çizgi görünümü verdi.
fransa, en iyi dostu almanya’nın nasıl yüze gülerek el altından başka işler yaptığı ortaya çıkınca, kandırılmış olmanın getirmiş olduğu şaşkınlığı yaşamaya devam ediyor.
ab kendi içinde güvensizliği, ülkeler arasında daha da derinleşmekte.
ikinci dünya savaşı sonrası, güvensiz döneme doğru kulaç atmakta.
italya'da faşist bayrakları maçlarda boy göstermeye başladı.
hollanda'da ise sokakta hangi dil konuşulsun tartışması en üst konumda.
almanya’da okullarda ve okul bahçelerinde almanca konuşulması gerektiği, eğer kendi ana dilinden konuşan olursa ona bahçe temizlemesi gerektiği söylenirken, bir başkası daha da ileri gitti, o bahçe temizleme işine çocukla birlikte ailesi de katılsın!
hollanda'daki gibi sokakta hollandaca hakim olsun demiyor almanlar, çünkü 2006 dünya kupası karşılaşmasında bütün dünyanın dili alman sokaklarında konuşulacak!
bakalım dünya kupası sonrası neler yaşanacak?
avrupa'da soğuk her yere hakim oldu, tıpkı yabacı düşmanlığı avrupa üzerinde sert bir şekilde esmesi gibi.
polanya'da da çatı çöktü, tıpkı bir süre önce almanya’da çöken çatı gibi.
karların ağırlığına dayanamadı ve çöktü.
çöken çatının altından da acının çığlığı yükseldi.
çığlıkların yükselmesi ayazın ve karın suçu değil, o çatılara bakım yapmayan devletin suçu olduğu gerçeğini gözler önünden uzak tutup, işin magazin boyutu ile uğraşıyoruz.
deprem adam öldürmez, çürük binalar öldürür gerçeği, yaşamın her alanına uygulanabilir.

filistin’de seçim sonunda, hamas zafer kutlamaları sırasında meclis çatışına çıkıp örgütün bayrağını asması dikkat çekmişti, fakat bu zafer sarhoşluğunun arkasında da abd tarafından geliştirilen BOP politikası olmasın?! radikaller iktidara geldiğinde genellikle ters davranış gösterirler!
israil ve filistin arasındaki devlet sınırı çizgisine daha yakın!BOP iktidara kimleri taşıyacağını bilir!

yeryüzünü soğuklar teslim alırken, politik arenada ise sıcak havalar esmeye devam ediyor.
30.01.2006
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: