9 Ocak 2008 Çarşamba

Alevilerin sesi

Alevilerin sesi

Alevilerin sesi dergisi Avrupa çapında yayın yapan dergiler içinde 100. sayısına ulaşan ender dergilerden biridir.

Alevilerin sesi Avrupa’daki alevi örgütlenmesinin duyurulması ve yapılanmasında önemli işlevini yerine getirmiştir. 22 Aralık 2006 tarihinde Köln’de bir toplantı ile 100. sayısı kutlanacaktır. Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonunun yayını olan dergi, istikrarlı bir şekilde günümüze kadar gelmiştir. Avrupa alevi örgütlerinin çatı örgütü olan federasyonun yayın organı bugüne kadar Alevilerin sesini hem Türkiye’de hem de Avrupa da duyurmuştur. Avrupa ve özelde Almanya’da alevi inancını devlet nezdin de tanıtmış, okullarda ders olarak Aleviliğin işlenmesini sağlamıştır. Aleviliğin Türkiye’de bugüne kadar asimile edilmesine karşı gelmiş ve açtığı davalar ile okullarda okutulan din dersine alevi çocuklarının devam etmemesi konusunda Avrupa Birliği mahkemelerinden karar aldırabilmiştir. Alevi inancı ve ona inananlara karşı yapılmış haksızlıkları gündeme getirmiş, onlara karşı mücadele etmiştir.

Alevilerin Sesi dergisi bugünlerde 100. Sayısına ulaşmasının keyfini yaşıyor, bugüne kadar yaptığı mücadelenin birikimleri ile okuyucularını daha içten kucaklamaya devam ediyor. Avrupa çapında yayın yapan dergi önemsenecek bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Almanya ve Türkiye’de açılmış olan alevi dernekleri ve cem evleri ile arasında iletişimi sağlamakta, bir yol gösterici konumdadır. Alevi kitlesinin önemli bir kesimini temsil eden federasyon, bugünlerde başka bir hummalı çalışma içindedir. Bugüne kadar yaptıkları medya alanındaki dergi çalışmaları yanında görsel bir basını da katmaktadırlar. Yol TV bugünlerde deneme yayını yapmaktadır. Yol Tv ile alevi inancını ve düşüncesini daha geniş kesime tanıtacak ve Alevilik hakkındaki bugüne kadar oluşmuş önyargıları yıkmayı amaçlamaktalar. Alevi inancında ırkçılık yoktur, her kesimden insanı kucaklamak vardır. Alevi inancının bu öğretisi gereği televizyon yayıncılığı ile ülkede ve dünyada demokrasiden yana, laiklikten yana tavır gösteren her kişiyi kucaklamak istemektedir. Bu amaçla yayınlarını oluşturmak için heyecanlı bir çalışma içindeler.

Alevilerin sesi ileride elbette şekil değiştirecek ve daha da büyüyecek, hedefleri bellidir, daha geniş kesimi kucaklamak istemektedir. Sadece Alevilerin sesi değil, tüm insandan yana olan, demokrat ve laik kesimi de kucaklamaya devam edecektir. 100. sayısına kadar emeği geçen tüm emekçileri kutlarım, nice yıllara.

Alevi inancı toplumuzun önemli bir kesiminin inancıdır, bugüne kadar yok sayılmış olanlardan biridir. Yok sanılanlar yok olmuyor, her türlü baskı ve zulme rağmen yaşamaya devam ediyorlar. Aleviliği sunileştirme politikalarının iflasını sembolize etmektedir. Alevi inancı her türlü engellemelere rağmen şehirlerde cem evlerini açmaya devam ediyor, dernekler ile örgütleniyor. En önemli merkezlerinden olan Hacıbektaş ilçesinde yılda bir de olsa kendilerini tüm dünyaya duyurmaya devam ediyorlar. Anadolu ve Mezopotamya topraklarında olan Alevilerin kutsal mekanları teker teker yeniden canlanıyor, Avrupa kıtasına, Amerika Kıtasına ve diğer kıtalara yayılmış ve gitmek zorunda kalanlar yeniden semah dönmeye başlamıştır. Semah dönmeye devam ediyor, o dönen semahlara küçükte olsa katkısı olan bu derginin 100. sayıya ulaşması önemlidir. Kutlu olsun!

www.alevi.com sitesinden dergi ile iletişime geçilebilinir.

İSMAİL CEM ÖZKAN
21.Aralık 2006

Hiç yorum yok: