9 Ocak 2008 Çarşamba

Randevu aldık sevindik!

Randevu aldık sevindik!

Erzurum 2011 yılında üniversiteler arası kış olimpiyatlarına ev sahibi olacağı kararını duyara duymaz, hem salondaki Türk heyeti, hem de Erzurum sokakları neşe içinde ve kendinden geçmiş insanları görünce neler dünürsünüz, bilemiyorum, fakat ben sahneyi görünce mutlu oldum. Ne mutlu hala insanlarımız için mutlu olmak için sebepler hala kendisini koruyor.

Uzun süreli randevulara sevinir olduk. İleride belki o anı göremeyeceğiz, fakat randevu aldık ya sevinelim! Ucu açık olmayan bir tarih. Günlük yaşantımızda ise randevulara geç kalmakla meşhur bir toplumumuz! Genelde randevularımızı son dakikada yaparız, yola çıkarız ve şansımıza çok güveniriz. Bizim gibi geri kalmış toplumlarda şansına güvenen insan sayısı fazladır, hele bir çıkalım yola, bakalım Mevla ne gösterecek deriz! Gözümüzü kapatır ve yola çıkarız.

Çalışanların yıllık izinleri devlet sektöründe önceden bilinir, özel sektörde ise önceden tarih belirlemek büyük olasılıkla zordur. Devlet sektöründe çalışanlar önceden bilmelerine rağmen tatillerini hep son dakikada belirler ve nereye gideceğine cebindeki hesaba göre planlar. Bizim ülkemizde uzun vadeli randevu aldık diye sevinir olduk! Randevu aldık ama umut ederim unutmayız! Çünkü 2011 yılında Erzurum dağlarında kar yağıp yağmayacağını kimse garanti edemez, havalar bu şekilde giderse, yapay kar üzerinde olimpiyat olur!

Avrupa randevusunu almadık ama almak için adım attık, müthiş sevinç gösterileri yapılmıştı. Ha yarın sanki Avrupalı olacakmışız gibi eğlendik, fakat eğlence sonunda ertesi gün bir baktık ki, hayatımızda bir şey değişmemiş, hala bekler konumda yer aldık. Hele randevu almak için insanın bazı özellikleri yerine getirmesi gerekir, yoksa adama randevu vermezler. Şu sanal ortamda iş forumları gibi bir şey. İçimizden kimi tanıyorsun? Sana referans olacak var mı firmamızda der gibi bir ibare bile bulunabilinir. Hamile kartvizitlerin yerini, hamile sorular açıkça yer almakta! Randevu aldık ya, kendimizden geçerek eğlenme zamanı gelmiş demektir. Ülke yeteri kadar yağış alamamış, şehir bu yaz su sıkıntısı içinde kokmuş insanların doldurulacağını dahi düşünmeden sevinç çığlıkları atıyoruz. Bizim gibi ülkelerde bu tip randevular sonrası sevinç gösterileri neden yapılır?

Soru sormakla yükümlüyüm, cevabını siz bulun derim! Gelişmiş bir ülkede bu tip randevulara pek sevinilmez, bu şekilde taşkınlık yapılmaz. Sadece reklam panolarında yapılacak etkinlik yer alır. Halk bilir o tarihte yapılacak etkinlik en iyi şekilde planlanmış şekilde hayata geçer. Çünkü gelişmiş ülkenin insanı alışıktır, uzun vadeli randevulara. Onlar hiçbir zaman son dakikada randevu yapmaz. Önceden planlar ve ona göre önlemini alır. Bizim gibi değildir özel sektörü, onların çalışanları da bilir, ne zaman tatil yapacaklarını. Öyle acil işte çıkmaz. Bizimkiler hep son dakikada iş yapmaya alışmıştır. Biliyor, şu tarihte iş yapması gerek, ama biz ne yaparız, o tarihe kadar bekler, son dakikada üstün körü bir şeyler yaparız. Hayat sürekli değişiyor ya, beklemek lazım, son dakikaya göre tavır almak için! Bizlerin tepkileri de önceden tespit edilemez, son dakikada hep sürprizler kapıda bekler! Erzurumlu vatandaşlar sabaha kadar eğlenmişler, 2011 yılında alınan randevu için, sizce neden bu insanlar bu kadar sevindi?

İSMAİL CEM ÖZKAN
17.01.2007

Hiç yorum yok: