9 Ocak 2008 Çarşamba

Uyuşturucu partisi ve düşündürdükleri…

Uyuşturucu partisi ve düşündürdükleri…

Uyuşturucu kullanımı neden bu kadar genele ve çocuklara kadar ulaştı? Bu soruyu okulda yapılan uyuşturucu partisinden sonra bir kez daha düşündüm.

Uyuşturucu nasıl oldu da dünyada elde edilmesi daha kolay hale geldi ve ne zamandan beri bu kullanım genele doğru yayılma eylemi gösteriyor. Şu yenidünya düzeni bu işe sebep olmasın diye de kendi kendime sordum. Uyuşturucu insanlık tarihi kadar eskidir. Her dönemde kullanılmıştır, fakat bu kullanım oranı belirli bir kesim içinde kalmıştı. İngiliz imparatorluğu Çin devletini sömürme aracı uyuşturucuyu kullandığı dönemi geçersek bu kadar yaygın olmamıştı. Ne oldu da uyuşturucu bu kadar yaygınlaştı diye tekrar sorma ihtiyacı duymaktayım.

Uyuşturucuyu geliştiren ülkeler ve yetiştiren ülkelere bir bakalım. Afganistan başta olmak üzere tüm fakir ülkelerde uyuşturucu hammaddesi yetiştirilmekte ve orada işlenmektedir. Bunlar doğal olan ve içine katkı maddesi fazla katılmamış çok bilinen uyuşturuculardır. Her uyuşturucu operasyonunda polis paket paket yakaladıklarını sergiler. Son dönem polis video görüntülerinde bir de kutu kutu hap görünümlü uyuşturucular sergilenmeye başladı. İşte bu serilenlerin dışında başka uyuşturucularda çocukların ellerinde tuvaletlerde dahi parti vermeye götürüyor! Uyuşturucu tapan kimyasal maddeler. Bunlar yapışkan olarak kullanılabildiği gibi, yaralanma sonrası yara yerin uyuşturmasına yarayan spreylerde olabiliyor. Kimyasal uyuşturucu maddeler ise gelişmiş ülkelerde üretilmektedir. Uyuşturucu üreten ülkeler sıralamasına geri kalmış ve sanayisi gelişmiş ülkeleri de katabiliriz. Bu aşırı üretimin elbette fiyatları da düşürmesi kaçınılmaz oluyor. Fiyatların aşırı derecede düşmesi tüketimi de tetikliyor. Fakat sadece fiyatların düşmesini kullanımın artmasına neden olmasa gerek. Tetikleyen nedenlerden sadece biridir fiyatlar.

Düşünüyorum, uyuşturucu kullanımı ne zaman genele yayıldı? İki kutuplu dünyanın sona ermesi ve yeni sınırların oluşma hızı belirlediği dönemden sonra bütün dünya ölçeğinde bir anda kullanım hızında artış gözükmeye başladı. Eğitim seviyesi dünya ölçeğinde bir düşüş yaşanıyor. Gençler eskisi gibi öncelik olarak eğitimi görmez oldular ve her birinde gelecek korkusu küçük yaştan itibaren başlamış oldu. Gençler ve insanlar son yıllarda daha büyük oranda gelecek perspektifinden yoksun hale geldiler. Devletlerin bir gelecek hedefleri olmasına rağmen, insanların hedefi ellerinden alınmış gibidir. Tüketici toplumun tüketen bireyi konuma düşen birey, her türlü yeni gelişmeyi ve uyuşturucu maddesini denemeden çekinmez hale geldi. Çünkü onu sınırlayacak toplumsal gelenekler büyük bir yara almıştır son gelişmeler karşısında. Değerler artık yoktur ve insan daha çok yalnızlaşmış ve bireyselleşmiştir. Evlerin içinde, yollarda her an yanında olan teknoloji, tüketimi daha da çok tetikler konumdadır. Bireyselleşen insanda yalnızlığını sanırım tüketerek gideriyor! Evlilik kurumunun yürüyemez hale gelip boşanmaların artması tüketimin ne ölçülere kadar geliştiğini gösteriyor!

Uyuşturucu nasıl oldu da orta eğitime kadar geldi, okul önlerinde uyuşturucu satılır halde? İsteyen istediği yerden uyuşturucuyu her gittiği yerde bulabiliyor. Bu global çapta yürütülen bir politikanın eseri ve sonucu olmasın? Uyuşturucu kullanımın artması ile teknolojideki gelişimin ilgisi var mı? Çünkü son dönemde bireye yönelik gelişen teknoloji, insanı daha da yalnızlaştırmakta ve bir anlamda bireyi mutlu yapan şey uyuşturucu, yaşadığı ortamdan bir anlıkta olsa uzaklaşmayı mı sağlıyor? Uyuşturucu kullanan kişi bir anda olsa yaşadığı ortama yabancılaşır ve kafasının içindekini yaşar. Mutludur ve o ana kadar görülmedik ağız dolusu kahkahada atabilmektedir. Beyinlerin uyuşması birilerin işine geliyor! Uyuşturucu kullanımının artmasından kimler karlı çıkıyor ona bir bakmakta yarar var. Sizce acaba kimler karlı çıkıyor?
5.1.2007

Hiç yorum yok: